Veranderende relatie tussen Nederland en Indonesië

prabamanan-hindoetempels-iJAKARTA / DEN HAAG – Nederland bouwt de ontwikkelingsrelatie met Indonesië af. Dat meldt de website IndonesiëNU. Er blijft wel een verstandhouding, maar deze is anders dan voorheen.

Vanaf 2020 staat Indonesië niet meer op de partnerlandenlijst van Nederland. Dat staat in een brief van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gericht aan de Tweede Kamer. Partnerlanden zijn landen waarmee Nederland een intensieve ontwikkelingsrelatie onderhoudt. Nederland onderhoudt met 15 landen een ontwikkelingsrelatie. Indonesië hoort daar ook bij.

Omdat het Indonesië economisch gezien voor de wind gaat, wordt deze ontwikkelingsrelatie afgebouwd. Het Bruto Nationaal Inkomen per hoofd van de bevolking nam toe van USD 560 in 2000 tot USD 3630 in 2014. Indonesië is nu de 16e economie van de wereld en lid van de G20. Extreme armoede is de afgelopen 15 jaar meer dan gehalveerd tot 11% van de bevolking. Wel zijn er nog grote regionale verschillen in welvaart.

De ontwikkelingsrelatie met Indonesië maakt plaats voor een bredere relatie waarin handel, investeringen en politieke samenwerking centraler komen te staan.

Nederland is de derde handelspartner van Indonesië in de Europese Unie. Meer dan met welk ander partnerland beslaat de Nederlandse bilaterale relatie al zo goed als alle beleidsterreinen. Het beëindigen van het gedecentraliseerde hulpprogramma op de post in Jakarta past binnen het wederzijdse streven naar een volwaardige en volwassen bilaterale relatie, staat in de brief aan de Tweede Kamer.