Indisch Herinneringscentrum toch naar Den Haag

ARNHEM / DEN HAAG – Het Indisch Herinneringscentrum (IHC) verhuist van Bronbeek naar Den Haag.

Dat is vrijdagochtend door directeur Yvonne van Genugten aan Omroep West bevestigd. Het herinneringscentrum is op dit moment nog gevestigd op landgoed Bronbeek in Arnhem. Het Indisch Herinneringscentrum werd in 2007 opgericht. Het centrum houdt de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de nasleep daarvan levend. Eén van de redenen van de verhuizing is ruimtegebrek op de huidige locatie. De keuze voor Den Haag was volgens Genugten snel gemaakt: “Den Haag is bij uitstek de Indische stad van Nederland. Het is heel goed als we daar weer voet aan de grond zetten.”

Feit was wel dat het IHC altijd een zeer geslaagde aanvulling was op alles wat Bronbeek verder te bieden heeft. Eén van de redenen van de verhuizing is ruimtegebrek op de huidige locatie. De keuze voor Den Haag was volgens Van Genugten snel gemaakt: “Den Haag is bij uitstek de Indische stad van Nederland. Het is heel goed als we daar weer voet aan de grond zetten.”

Daarnaast bevestigde een enquête van het IHC vorig jaar de wens van de meerderheid van de respondenten om het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag te vestigen. Den Haag wordt immers beschouwd als ‘de weduwe van Indië’ vanwege het grote aantal Indische Nederlanders dat daar woont.

Een locatie voor het herinneringscentrum is nog niet bekend, maar de voorkeur gaat uit naar een locatie in de buurt van het Indisch monument. Het is nog niet duidelijk wanneer de verhuizing gaat plaatsvinden.

Door zowel de gemeente Arnhem als ook de provincie Gelderland is vorig jaar veel tijd en moeite gestoken in het behoud van het Indisch Herinneringscentrum voor Arnhem.

Commissaris van de koning Clemens Cornielje liet aan De Gelderlander weten dat hij teleurgesteld is dat behoud van het IHC voor Arnhem niet is gelukt en dat hij benieuwd is naar de argumenten om te gaan verhuizen.