Interview Ad van Liempt in Wageningse bieb

WAGENINGEN – Op dinsdag 29 augustus interviewt Ad van Liempt Esther Captain en Anne-Ruth Wertheim. Zij spreken over Nederlands-Indië ten tijde van WOII: hoe zat het nu eigenlijk?

De geschiedenis van Nederlands-Indië en de rol die Nederland daarin speelde was complex. Op deze avond ontrafelen zij de geschiedenis en laten u kennismaken met de feiten en de persoonlijke verhalen. De avond vindt plaats is in het kader van de herdenking en viering van de Japanse capitulatie die een officieel einde maakte aan WOII.

Ad van Liempt (1949) werkte in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij medeoprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Dr. Esther Captain (1969) was tot voor kort hoofd onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is nu directeur kenniscentrum Hogeschool Amsterdam en vanaf 1 september senior onderzoeker bij het grote Indonesië-onderzoek. Ze is gepromoveerd op haar studie over ervaringen van Indische kampgevangenen.

Mevrouw Anne-Ruth Wertheim (1934) werd geboren in Jakarta in Indonesië. Op zevenjarige leeftijd kwam zij terecht in een Japans kamp. Ze schreef over deze periode het boekje “De gans eet het brood van de eenden op”.

Het verhaal in het boek is gebaseerd op een ganzenbordspel dat ze destijds speelde met haar moeder. Mevrouw Wertheim heeft 23 jaar in Wageningen gewoond en was lerares Biologie aan het Wagenings Lyceum.

De bibliotheek in Wageningen is te vinden aan de Stationsstraat 2 in Wageningen. Aanvang van het interview is om 20:00 uur en de toegang is gratis.